Huvudinnehåll
Väder
Hitta din väderprognos
2024 var det varmaste året som uppmätts i Europa, med rekordhöga temperaturer i centrala, ostliga och sydostliga regioner.
Klimat
Statistik, forskning och vägledning
SMHI samlar kunskap, bedriver forskning och utvecklar tjänster inom klimatområdet. Här hittar du information om hur och varför klimatet förändras, hur det påverkar världen och hur vi kan anpassa oss till klimatförändringen.

Stora kontraster under Europas varmaste år
2024 karakteriserades av mycket höga temperaturer och en rad allvarliga översvämningar men också stora skillnader i väder mellan öst och väst. Om det, och mycket mer, kan du läsa mer om i Copernicus senaste rapport "European State of the Climate".
Kunskapsbanken
Samlad och lättförståelig kunskap om klimat, meteorologi, hydrologi och oceanografi
Väder och vatten intresserar, fascinerar och påverkar oss människor, kanske mer än vi tror och på sätt vi inte anar. I kunskapsbanken hittar du beskrivningar av fenomen och händelser kopplade till meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat.

Visste du att...
Den period under året då det är tillräckligt varmt och fuktigt för att växterna ska växa kallas vegetationsperiod? Denna faktor har också blivit viktig för att se hur klimatet förändrats.
Tema sjöar och vattendrag
Data, prognoser och beslutsunderlag för samhällsplanering
På SMHI jobbar vi med hydrologi på olika sätt, allt ifrån observationer till prognoser och beslutsunderlag för samhällsplanering. På temasidan för sjöar och vattendrag samlar vi vägar till SMHIs verksamhet inom hydrologi.
Andra teman
Forskning
För ett hållbart samhälle i en värld i förändring
Hela samhället påverkas av väder, vatten och klimat – inte minst på grund av den pågående klimatförändringen. För att göra samhället motståndskraftigt och långsiktigt hållbart krävs välgrundade och vetenskapligt förankrade beslut.

"En av de största frågorna mänskligheten står inför"
Vi befinner oss i en mycket snabb klimatförändring. Läget är kritiskt och utsläppen måste minska kraftigt nu. Klimatfrågan genomsyrar en stor del av forskningen på SMHI. Rossby Centre är SMHIs forskningsenhet för klimat och klimatmodellering.
Professionella tjänster
Professionella tjänster för samhällets utmaningar
SMHIs affärsverksamhet erbjuder kvalificerade produkter och tjänster som bidrar till god samhällsplanering, minskad miljöpåverkan, ekonomisk effektivitet och minskad sårbarhet i samhället – idag och i framtiden.

SMHI Brandrisk skogsbruk och digitala samråd
SMHIs skogsinriktade tjänst Brandrisk Skogsbruk och digitala samråd ger användaren tillgång till skogsbrandrisken samt ytterligare tre prognoser per dygn för dygn tre till fem. Digitala samråd är ett verktyg utifrån branschpraxis som gör det möjligt för skogsbranschen att genomföra hela samrådsförfarandet digitalt och är inbyggt i SMHIs plattform Timbr.
Öppna data
Öppen data som bidrar till ett hållbart och säkert samhälle
Som expertmyndighet inom väder, vatten och klimat samlar SMHI in och beräknar stora mängder data. Denna data beskriver väder och klimat, tillståndet i Sveriges sjöar, vattendrag och hav både historiskt, just nu och i framtiden.
Nyheter
Klimatförändringarnas påverkan på naturen – SMHI har gett stöd till nytt kunskapsunderlag
Klimatförändringarna påverkar redan Sveriges natur – men hur kan vi följa utvecklingen över tid? Det är fokus i en ny rapport från Naturvårdsverket, som SMHI medfinansierat genom Myndighetsnätverket för klimatanpassning.SMHI vässar sina larmtjänster inför åsksäsongen
Den 15 april drar tjänsten SMHI Väderlarm igång inför den svenska åsksäsongen – en tid då snabba väderomslag kan påverka både samhällsviktiga funktioner och kommersiell verksamhet. Samtidigt lanserar SMHI flera förbättringar i tjänsten SMHI Väderlarm, som erbjuder skräddarsydda varningar u tifrån varje kunds behov.Stora kontraster under Europas varmaste år
Copernicus klimattjänst (C3S) och den Världsmeteorologiska organisationen (WMO) släpper idag rapporten the European State of the Climate 2024. Rapporten summerar det gångna årets klimatobservationer som till stor del är från den globala återanalysen ERA5. Den har tagits fram av 100 experter från Europa. Förra året kara...Allvarlig syresituation i Östersjön
SMHI:s senaste rapport visar att syresituationen i Östersjöns djupvatten fortsatt är mycket allvarlig. Både andelen områden med total frånvaro av syre och andelen områden med syrebrist är höga.9:or på besök bland plankton, havsbojar och invasiva krabbor
Hur påverkas havet av klimatförändringen och hur ser man skillnad på en invasiv krabba och en vanlig, svensk strandkrabba? Det var två av frågorna som klass 9G från Påvelundskolan i Göteborg fick svar på när de besökte SMHI under Vetenskapsfestivalen den 7 april.